M2, Tema 1- PROPRIETĂȚILE CERNELURILOR



1. Culoarea- senzația pe care o percepe ochiul atunci cand un obiect reflectă radiații luminoase de o anumită lungime de undă.
2. Intensitatea de culoare- proprietatea unei cerneli de a modifica într-o anumită măsură culoarea altei cerneli.
3. Nuanța- depinde de proprietățile coloristice ale cernelurilor. O nuanță de culoare se poate obține prin amestecul unei culori simple la care se adaugă cantități variabile de culoare complementară sau dintr-o culoare simplă la care se adaugă gri. ( Umbră= culoare simplă+ negru )
4. Puterea de acoperire- este o proprietate foarte importantă a cernelurilor. Deosebim trei categorii de cerneluri
a) transparente (folosite la imprimare policromă)
b) semiacoperitoare
c) acoperitoare (folosite la imprimarea monocromă)
5. Luciul- depinde de natura componenților și în special a lianților unei cerneli. Cernelurile pot fi cu luciu sau pot fi mate.
6. Gradul de frecare- ( mărimea particulelor unui pigment și uniformitatea repartizării lui în masa cernelii).
7. Consistența- este rezistența cernelurilor față de forțele externe care provoacă deformarea și curgerea lor. Consistența cernelurilor este variabilă, în funcție de genul de imprimare.
8. Aderanța- este proprietatea de a se opune desprinderii stratului de cerneală care a fost depus pe o suprafață (forma de imprimare, hartie).
9. Rezistența la umiditate și la acțiunea luminii- este proprietatea cernelurilor de a nu se degrada în timpul imprimării offset în contact cu soluția de umezire și de a-și păstra culoarea cat mai mult timp posibil atunci cand este expusă la lumină ( nu există cerneală perfect rezistentă la lumină).

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

M2- Tema 06 - Pregatirea pentru imprimare a imaginilor digitale