M1, Tema 31- 8 Martie

    

Martisorul este considerat simbolul primaverii, acest mic talisman fiind oferit femeilor in prima zi de primavara, pe 1 martie. Vestitorul primaverii se poarta in piept toata luna martie si, dupa ce se da jos, se obisuieste sa fie agatat intr-un pom inflorit.


Legenda martisorului

Cea mai raspandita legenda a martisorului spune ca Soarele a coborat, intr-o zi, la hora dintr-un sat, intruchipandu-se intr-o fecioara frumoasa. Un zmeu a rapit tanara fecioara si a inchis-o intr-o temnita. In acel moment, pasarile au incetat sa mai cante, iar intreaga natura a stat in loc. Un tanar curajos s-a hotarat intr-o zi sa infrunte zmeul pentru a elibera Soarele astfel incat lucrurile sa revina la normal.

Dupa lupte ce au durat zile la rand, voinicul a castigat lupta cu zmeul si a eliberat Soarele, readucand primavara. Din pacate insa, ranile pe care zmeul i le-a facut in timpul confruntarii l-au doborat, sangele curgandu-i siroaie pe zapada alba. Sangele voinicului de pe zapada alba si reusita tanarului curajos sunt si astazi celebrate prin purtarea firului alb-rosu in piept la venirea primaverii.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

M2- Tema 06 - Pregatirea pentru imprimare a imaginilor digitale